Ο Ιερός Ναός του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου, χτίστηκε το 1866. Σύμφωνα με επιγραφή αγιογραφήθηκε το 1873, δια “χειρός Χρ. Κράια και μαθητού Νικολάου Αθ. Σαμαριναίου”. Το κωδωνοστάσιο της εκκλησίας χτίστηκε το 1930 και κάθε χρόνο η μνήμη του τιμάται με λαμπρότητα στις 8 Μαϊου.

Η Καρυδίτσα είναι τοπικό διαμέρισμα του Δήμου Κοζάνης, χτισμένο 4 χλμ. νότια της πόλης της Κοζάνης. Είναι χτισμένη σ` ένα πεδινό μέρος, πυκνοκατοικημένο, με στενά σοκάκια και τα σπίτια έχουν μεγάλες αυλές γεμάτες όμορφα λουλούδια. Τους κατοίκους τους διακρίνει η εργατικότητα, η φιλοπονία, η πρόοδος, η αγάπη για το χωριό τους. Επίσης, ξεχωριστή είναι η ευσέβειά τους και η αγάπη τους για την εκκλησία και το σχολείο του χωριού.

Τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό ήταν τσιφλίκι του Μουρή-Μπέη. Αυτοί που δούλευαν στα τσιφλίκια ονομάζονταν «τσιφτσήδες». Μετά την απελευθέρωση της περιοχής, που έγινε τον Οκτώβριο του 1912, ο Μουρή-Μπέης έφυγε αλλά τα κτήματα συνέχιζαν να είναι στην κυριότητά του. Η εξαγορά τους έγινε αργότερα από τους κατοίκους του χωριού.